Kort om strekkskader

Strekkskader er vanlig hos utøvere som driver med idrett som krever eksplosiv muskelbruk. Omtrent en fjerdedel av alle akutte idrettskader er strekkskader på baksiden av låret, og dette er den vanligste akuttskaden hos både fotballspillere og sprintere. Strekkskader kan i tillegg forekomme i fremsiden av låret, lysken og leggen.                                                                                                 (Tekst: Fysioterapeut Kristina L. Skaug)

 

hamstring_mainEn strekkskade er en delvis overrivning av fibre i muskelen, og skjer som oftest i overgangen mellom muskel- og senevev. De første 48-72 timene bør prinipper for behandling av akutte skader følges. Kompresjon med trykkbandasje legges rundt skadestedet. Denne bør være så stram som mulig, men uten at den stopper sirkulasjonen forbi skadestedet. Undersøkelse hos en fysioterapeut eller idrettslege er fornuftig med tanke på vurdering av skadeomfanget. Ved mistanke om at senen er revet helt av, kan en MR-undersøkelse være aktuelt.

Så snart smertene tillater det, bør utøveren starte med aktive øvelser av den skadde muskulaturen. For tidlig tilbakegang til idrett gir høy risiko for å slå opp igjen skaden. Treningsprogresjonen bør derfor følges nøye, gjerne i samråd med en fysioterapeut. Økning i belastning bør skje gradvis hvor utøveren skal kunne trene uten eller med kun minimale smerter. Prognosen er som regel god ved strekkskader.

Det er flere faktorer som kan øke risikoen for strekkskade, herunder blant annet muskeltretthet, ubalansert styrkeforhold i benmuskulaturen, redusert bevegelighet, tidligere strekkskader og for dårlig oppvarming. På bakgrunn av denne kunnskapen kan også fysioterapeuten være behjelpelig med skadeforebyggende og prestasjonsfremmende trening.


 

Kristina

Kristina L. Skaug er utdannet fysioterapeut og har en mastergrad i idrettsfysioterapi fra Norges Idrettshøgskole. Som fysioterapeut har hun erfaring fra bl.a. privat praksis, landslaget i amerikansk fotball og Stabæk Fotball kvinner. Hun er også utdannet personlig trener og yogainstruktør, og har stor interesse for fysisk aktivitet, trening og helse. Hun har i tillegg erfaring med å holde foredrag om Idrettsskader og forebyggende trening for bl.a bokseforbundet og forbundet for amerikanske idretter i Norge. Kristina har en generelt bred interesse for muskel- og skjellettplager, og etterutdannelse innen fysisk aktivitet og helse, idrettskader og skadeforebyggende trening. 

Ønsker du å komme i kontakt med Kristina? e-post: kristina@vesthelse.no / 67 150 150 

 

 

Personvern