Oksygenopptak – VO2 max

TestavdelingVO2-maks er kroppens evne til å ta opp oksygen under anstrengelse. Hos oss kan testen utføres på sykkel, tredemølle eller romaskin. Etter en rolig oppvarming på mellom 15-20 minutter testes utøveren med økende belastning til total utmattelse. Hjertefrekvens (inkluseive makspuls) og O2-opptak monitoreres og registeres under hele testen. På bakgrunn av resultatene kan vi beregne din maksimale hjertefrekvens samt oksygenopptak, noe som igjen vil være retningsgivende for råd- og veilening – slik at du kan bedre prestasjonsnivået ditt ved hjelp av ulike intensitetssoner.

 

Hvorfor måler man VO₂maks:

Maksimalt oksygenopptak er en målbar verdi som kan forutsi din evne til å prestere i utholdenhetsidretter. I forsknings- og treningsmiljøene diskuteres verdien av VO₂maks.  Allikevel er det enighet om at jo høyere verdi jo bedre forutsetninger har en utøver for å utvikle sin utholdenhetskapasitet. VO₂maks er trenbar og påvirkes ved intervalltrening. Ved gjentatte målinger etableres et sammenligningsgrunnlag som kan gi en indikasjon på utviklingen av din egen ”motor”.

Hvem tester sitt maksimale oksygenopptak?

Mosjonister, idrettsutøvere, både amatører og profesjonelle innen utholdenhetsidretter. Mosjonistene som er representert er ofte de som trener og trener uten å komme videre i sine prestasjoner eller de som trener mye og ikke opplever ønsket effekt. Mange erfarer en ”oppvåkning” etter test sammen med systematisering av sitt treningsopplegg.

Personvern