top of page

Vet du egentlig hvor farlig det er?

For over 35 år siden klassifiserte Verdens Helseorganisasjon denne substansen som sterkt kreftfremkallende. Den er listet opp sammen med asbest, tobakk og stråling.

Som en direkte konsekvens tar den hvert år flere liv enn de mange tragiske overdosedødsfallene her i landet. Selv moderat inntak er forbundet med betydelig økt risiko for en hel haug med sykdommer.


Jeg kan godt tenke meg at flere har gjettet seg frem til svaret. Det stemmer, det er alkohol (etanol) vi snakker om. Og ja, det stemmer. Den du koser deg med i helgene, på hytta, på festen, ofte med venner men også noen ganger helt alene. Denne teksten er på ingen måte skrevet for å fremprovosere "alkohol-skam". Den er ment som en informativ post som i større grad vil få deg til å reflektere over alkoholens bitre bakside. Joda, det er farlig å ferdes i trafikken og vi skal alle dø av noe, men ikke la oss vandre ned den gata. La oss heller starte med noen fun-facts knyttet til alkohol.


Og før vi fortsetter. Nei, det finnes ikke noen dokumentasjon som forteller oss at et glass rødvin hver kveld er sunt. Dette er sprøyt, men likeledes en forestilling mange fremdeles tror på. Da legger vi den ballen død.


Alkohol er nemlig både vann- og fettløselig...

Hva så? Dette betyr ganske enkelt at alkohol trenger inn i alle kroppens celler. Ingen blir spart. Cellene våre er skjøre skapninger, og de liker ikke inntrengere. I alle fall ikke av et molekyl som brukes i løsemidler og håndsprit. Slikt blir et tull av, og cellene vil da kunne uttrykke seg annerledes på både kort og lang sikt. I verste fall uttrykkes dette som kreft.



Hva med muskelen som holder livet gående?

Sorry, ikke meningen å være noens festbrems men hjertet og blodkarene våre trives best med null i promille. Jeg ramser heller opp hva et moderat alkoholkonsum kan medføre:


Høyt blodtrykk
Svekkelse av hjertemuskulaturen
Hjerterytmeforstyrrelser
...og stort sett alle de andre kardiovaskulære lidelsene....


...for ikke å snakke om leveren!

Men det visste du vel? Hvem har ikke hørt om skrumplever, leverbetennelse og fettlever? Det du kanskje ikke visste er at et moderat alkoholforbruk gjør deg disponibel, og setter leveren din i faresonen. Du er ikke særlig lysten på en kropp med ikke-optimal leverfunksjon. PS: Alkohol med sine biprodukter er definert som toksiner, eller giftstoffer - og det i stor grad dette leveren prøver å hjelpe deg med å bli kvitt.



Så tilbake til kreftrisikoen...
Den øker i takt med antall enheter. Det er dessverre det enkle faktum. Brystkreft, munnhulekreft, spiserørskreft, leverkreft samt tykktarms- og endetarmskreft - for å ramse opp de vanligste kreftformene som er assosiert med moderat alkoholkonsum.

Det forundrer meg at vi mennesker gang på gang heller i oss økt kreftrisiko bare for å oppleve en midlertidig endret sinnstilstand. Enda mer merkelig er myndighetens fravær av informasjon om de potensielle helseskadene en kan utsette seg selv og ikke minst andre for. Hvorfor er det bare tobakksprodukter som kommer med store varslende markeringer om potensiell kreftrisiko?



Alkohol er jo et nevrotoksin!

Nevrotoksin betyr nervegift. Husker du at du leste at alkoholen var både vann- og fettløselig? Yup, dette gjør alkohol til den perfekte nervegift. Mindre grå masse i hjernevevet, tidlig demens, psykiske lidelser og psykoser er noen av mange lidelser som er knyttet til alkoholens påvirkning av sentralnervesystemet.



Det stopper ikke der altså...

Nå har jeg ikke skrevet noe om alkohol i relasjon til overvekt, insulinresistens, søvn eller livslengde enda - men dersom du fremdeles leser, så sjekk ut dagens siste fun-facts om alkohol som rusmiddel;


Psst. Alkohol er svært vanedannende og det eneste rusmiddelet som kan forårsake død dersom en som lider av alvorlig alkoholisme brått blir frarøvet etanolen. Dette var en medvirkende årsak til åpne vinmonopol under Covid-epidemien. Polet hadde forresten skikkelige gode dager i den tiden svenskegrensa var stengt. De utvidet også leveringstilbudet sitt.


Og du, visste du forresten at alkohol er det rusmiddelet i verden som har størst byrde på enkeltindividet og omgivelsene? Tror du på meg når jeg forteller deg at alkohol er farligere enn LSD og cannabis kombinert?



Forfattet av

Jan Kristian D. Huus


0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page