Hver eneste gang er vi tilbake til samme prinsipp. Det er klinikken som bestemmer - det er diagnostikk basert på en nøysom anamnese og klinisk undersøkelse som er og alltid vil bli det viktigste verktøy ved primær utredning av muskel- og skjelettlidelser.
Det er dog av og til slik at det er vanskelig å bruke kliniske tester til å skille mellom tette anatomiske strukturer eller ulike typer smerter i praksis. Pasienter opplever også at det er vanskelig å være avslappet under undersøkelsen fordi de har sterke smerter i området. Avverge gjør det vanskeligere å tyde resultatene. Alle klinikere kjenner igjen denne følelsen. Da kan det være et nyttig supplement å bruke ultralyd for å se mer nøyaktig og presist; hvor sitter hevelsen? Hvilken struktur er betent? Men igjen, alltid sammen med samtale og klinisk undersøkelse.
Det er viktig for oss på Bærum Idrettsklinikk å være grundige omkring indikasjon for injeksjonsbehandling. Ikke alle trenger injeksjon. De fleste pasienter skal som regel ha forsøkt konservativ behandling først, det vil si avlaste det vonde området - og trene riktig. Hos oss får du et objektivt og trygt råd; er det god indikasjon her for å forsøke injeksjon som en del av behandlingen?
Vi er restriktive når det kommer til antall injeksjoner med et overordnet mål; bruke så lite medisiner som mulig. Vi følger evidensbaserte retningslinjer.
Kliniske studier indikerer ingen eller minimal forskjell i resultat mellom ultralydveiledet injeksjon og blind injeksjon. De fleste leger har gode protokoller for hvordan man skal sette en slik injeksjon også uten ultralyd.
Av og til ønsker vi imidlertid å være nøye; vite at vi treffer riktig. Både for å være sikker på at vi tester riktig struktur - og bruke manglende effekt videre i vurderingen. Hva kan da smerten komme av? I praksis ser vi at en betennelse som har stått over tid har gjort området mer fibrøst (kall det arrvev), dette kan forvirre oss litt når vi setter injeksjoner. Ett eksempel er når en leddkapsel kan kjennes med nålen ut som skjelett fordi den gir så hard motstand med nålen. Ett annet eksempel er umiddelbar nærhet mellom sene og slimpose, man vil være helt sikker på at man ikke treffer senen. Injeksjon av medikament direkte i senestrukturen kan ødelegge senen. Å se bildet tydelig med ultralyd underveis fjerner denne tvilen - vi setter medikamentet rett sted.
Hvorfor bruke et tverrfaglig samarbeid mellom fysioterapeut/manuellterapeut og lege når det kommer til injeksjonsbehandling?
Det er legen som har kunnskap om medikamentet; om bivirkninger samt komplikasjoner. Det er et legearbeid å sette medisinske injeksjoner. Det er også her ansvaret hører hjemme, dersom noe uforutsett skulle skje. Skulle man få en allergisk reaksjon eller andre uforutsette hendelser skjer, skal medikamentet settes med lege tilstede og med rask tilgang på laboratorium og legesenterets medikamenter.
Å bruke et tverrfaglig samarbeid rundt pasienten opplever vi gir en helhetlig og trygg tilnærming, og yrkesgruppene drar veksel på hverandre - til pasientens beste.
Forfattet av
Benedicte Wardemann
Idrettslege og spes. allmennmedisin / Bestill konsultasjon
Comments