top of page

Fot- og ankelsmerter


Sommeren er på hell. Fjellturer og maraton er tilbakelagt. For noen har de siste 6 måneder vært strevsomme for beina. Vondter og betennelser har tatt over treningshverdagen, noe som ofte skyldes overbelastning. Hele 20% av idrettsskader rammer ankel og fot, og omkring 80% vil oppleve smerter i denne regionen i løpet av livet. Foten er kroppens fundament og spiller en viktig rolle i en aktiv og sunn hverdag.
" Fornuftig progresjon, variert trening og tilstrekkelig med restitusjon er grunnleggende for å unngå belastningsskader"

En overbelastning oppstår ofte når vi gjenopptar en aktivitet etter lenger avbrekk, prøver en ny aktivitet eller øker treningsmengden. Dette er uvant belastning for kroppen. Mengden overgår fort kapasiteten, og vi kan få stressreaksjoner i ulike vev. Vi vet at en inaktiv livsstil, og alder blant annet leder til muskelsvinn, stive ledd og skjørt senevev. Dette er risikofaktorer for å utvikle belastningsskader. Smertene er ofte tiltagende i aktivitet og ved igangsettelse av bevegelse etter litt hvile. Hevelse og varme over huden er også kjente tegn på overbelastning.


Vanlige problemstillinger er:

  • Hælsmerter og smerte under fotbue (plantar fasciitt eller hælspole)

  • Akillesbetennelse (tendinopati)

  • Tåballsmerter (Metatarsalgi)

  • Severs sykdom (betennelse i akillessenefestet / vekstsonen hos barn og unge)

  • Medialt Tibialt stressyndrom (beinhinnebetennelse)

  • Overtråkk

  • Tretthetsbrudd


Smerter og stivhet i fot, grunnet idrettsskader, overtråkk eller overbelastning, kan føre til feilbelastning av fotens strukturer. Over tid kan dette lede til feilstillinger, betennelse og forstuvning. Som ett av kroppens og beinets fundament, kan feilbelastninger og smerter i fot også være en underliggende årsak til plager i kne, hofte og rygg.


"En overbelastning oppstår ofte når vi gjenopptar en aktivitet etter lenger avbrekk, prøver en ny aktivitet eller øker treningsmengden."

Håndteringen av disse plagene omfatter ofte avlastning, belastningsstyring, behandling og rehabilitering, etter en grundig undersøkelse. Klinikeren må ofte tenke bredt og jobbe helhetlig med ledd, bløtvev og bevegelse. Behandling kan være effektivt for smertelindring, tilheling, og funksjonsforbedring, men må kombineres med aktive tiltak og trening da effekten ofte er kortvarig. Forskning som ser på tilheling av bein, muskler, sener og ligamenter, viser at disse strukturene er helt avhengig av å bli belastet i tilhelingsfasen. Dette er viktig for å gjenoppbygge en sterk og motstandsdyktig struktur. Avhengig av type vev som er skadet og omfanget, vil tilhelingstiden variere fra ca 4 uker til 12 måneder. En god prognose krever en betydelig egeninnsats, men også kunnskap rundt egne plager og om hvordan håndtere disse i hverdagen.

Fornuftig progresjon, variert trening og tilstrekkelig med restitusjon er grunnleggende for å unngå belastningsskader. Men, er overbelastning utelukkende skadelig? Trening er faktisk kontrollert overbelastning, og helt nødvendig for styrke, vekst og progresjon. Ved å skynde seg sakte vil man forhåpentligvis gi kroppen nok tid til å tilvenne seg den nye belastningen, før man gjør treningen mer utfordrende. Gode sko som passer din fot, er også viktig med hensyn til fotmekanikk og belastning. Begynn i tide, det tar lengre tid å rydde opp i skader enn å forebygge dem!


Trenger du hjelp eller ønsker å forebygge fot- og ankelplager? Kontakt oss for avtale.


Skrevet av

Magnus Wist

Kiropraktor, Vest Helse & Trening

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page