top of page

TRENING I BARSELPERIODEN.

Oppdatert: 29. mar. 2023

Etter å ha båret frem et barn og gjennomgått en fødsel, kan det være lett å glemme at kroppen din også trenger omsorg og pleie. Å gjenoppta trening etter fødsel kan være en viktig del av å ta vare på deg selv og kroppen din. Her er noen av grunnene til hvorfor trening etter fødsel er så viktig:


Styrker bekkenbunnsmuskulaturen

Under graviditeten og fødselen kan bekkenbunnsmuskulaturen svekkes, noe som kan føre til problemer som urinlekkasje og prolaps. Trening som involverer bekkenbunnsmusklene, som kegels, kan bidra til å styrke disse musklene og forbedre bekkenbunnshelsen.

En studie publisert i tidsskriftet Obstetrics and Gynecology fant at kvinner som trente regelmessig etter fødsel, hadde bedre bekkenbunnshelse enn kvinner som ikke trente. Studien konkluderte med at trening etter fødsel kan bidra til å forebygge bekkenbunnssvikt og urininkontinens (1).

Øker energinivået

Å ha en nyfødt baby kan være utmattende, og det kan være vanskelig å finne tid og energi til å trene. Men faktisk kan trening bidra til å øke energinivået ditt og redusere tretthet. En studie publisert i tidsskriftet Psychological Bulletin fant at moderat trening kan bidra til å redusere tretthet og øke energinivået (2).


Reduserer risikoen for depresjon og angst

Barselperioden kan være en sårbar tid, og mange mødre opplever symptomer på depresjon og angst. Men trening kan bidra til å redusere risikoen for disse tilstandene. En studie publisert i tidsskriftet Archives of Women's Mental Health fant at trening kan bidra til å redusere symptomer på depresjon og angst hos mødre etter fødselen (3).


Forbedrer hjertehelsen

Graviditet og fødsel kan ha en innvirkning på hjertehelsen din, og trening etter fødsel kan bidra til å forbedre hjertehelsen din. En studie publisert i tidsskriftet Obstetrics and Gynecology fant at regelmessig trening etter fødsel kan bidra til å forbedre hjertehelsen hos mødre (4).

Bidrar til å gjenopprette kroppen

Graviditet og fødsel kan ha en stor innvirkning på kroppen din, og trening kan bidra til å gjenopprette kroppen din etter fødselen. Å trene kan bidra til å styrke musklene dine, forbedre fleksibiliteten og øke kondisjonen din. Dette kan hjelpe deg med å føle deg mer komfortabel i kroppen din etter fødselen.

En studie publisert i Journal of Women's Health Physical Therapy fant at kvinner som trente etter fødselen, opplevde forbedringer i kroppssammensetning og fysisk funksjon (5). En annen studie publisert i Journal of Physical Activity and Health fant at trening etter fødselen kan hjelpe kvinner med å gå tilbake til sin normale kroppsvekt og forbedre kroppsammensetningen (6).


Som du kan se, er det mange grunner til hvorfor trening etter fødsel er så viktig. Det kan bidra til å styrke kroppen din, forbedre helsen din og øke energinivået ditt. Hos vårt trenings- og helsesenter har vi dyktige terapeuter som kan veilede deg gjennom treningen og sørge for at du trener på en trygg og effektiv måte.


I april starter vi opp våre nye barseltreningsprogram. Du kan lese mer om kurset her.


Forfattet av

Ingrid Måseide

Fysioterapeut og instruktør


Kilder:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20308830/

  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15602591/

  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27138929/

  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23262933/

  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28704295/

  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22971561/

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page