top of page

Trykkbølge - en effektiv behandlingsform!

Trykkbølgebehandling er en ikke-invasiv, enkel og trygg behandling for langvarige plager i muskel og skjelettsystemet. Metoden benyttes oftest på vedvarende seneplager, såkalte “tendinopatier” (Dedes 2018).  Tradisjonelt har senerelaterte plager i og rundt sener, som et resultat av aktivitet og feilbelastning, blitt beskrevet som “senebetennelse”. Det er dog ikke alltid det foreligger en faktisk betennelse.


Tendinopati er relativt nytt begrep i den medisinske terminologien og er en mer nøytral betegnelse i og med at typiske belastningsskader er forbundet med lite eller ingen betennelsesrespons (Kahn 2002).

Trykkbølgebehandling har vist seg å være er en effektiv metode for å redusere smerte og øke funksjon og livskvalitet hos personer med ulike tendinopatier (Dedes 2018).


“Senebetennelse forutsetter at smerte som stammer fra senevev er et resultat av en inflammatorisk prosess – en betennelse."

Hva behandler vi med trykkbølge 

Vanligvis anvender man trykkbølgebehandling på plager knyttet til sener. En sene er en struktur som forbinder muskel til beinet og en “senebetennelse” kan i utgangspunktet ramme alle sener. Seneplager oppstår typisk som følge av overbelastning eller feilbelastning over tid. 


Tilstander som vanligvis behandles med trykkbølge er:

Skulder: Kalkskulder og tendinopatier /senebetennelser)

Albue: Tendinopatier (tennisalbue, musearm og golfalbue)

Hofte:  Tendinopatier

Kne: Tendinopatier (Løpekne og Hoppekne)

Fot/ankel: Tendinopatier (akilles og plantar fascitt/fasciopati) 

Behandling med trykkbølge 

Behandlingen fungerer slik at trykkbølger påføres det aktuelle område via en trykkhammer/applikator. De høyfrekvente trykkbølgeslagene trenger inn i det skadde vevet. Målet med behandlingen er i hovedsak å bryte ned skadet vev i senen for deretter bygge det opp igjen til en frisk sene.


Mellom behandlingene setter kroppen i gang en naturlig reparasjonsprosess som gjør at irritasjonen i behandlingsområdet reduseres. Målet med behandlingen er å påvirke kroppens naturlige tilhelingsevne (Andres & Murell 2008). 


"Forenklet kan vi si at etter trykkbølgebehandling vil kroppen starte med å behandle seg selv."

Hvordan foregår behandlingen?

Vanlig prosedyre er at en pasient behandles 3-5 ganger, med en ukes intervall. Behandlingstiden er kort og tar fra 4-8 minutter, avhengig av området som behandles. Behandlingen bør gjøres i kombinasjon med fysioterapi eller annen fysikalsk behandling, i tillegg til opptrening av skadet struktur for å oppnå best mulig resultat. Behandlingen kan være ubehagelig, men er en trygg og effektiv behandling av såkalte tendinopatier. Vi anbefaler allikevel at hard fysisk aktivitet av det behandlede området unngås det første døgnet etter behandling. Ta gjerne kontakt eller bestill time hos idrettsfysioterapeut Maya Rosvoll eller fysioterapeut Yandeh Touray dersom du har spørsmål knyttet til trykkbølgebehandling eller du ønsker å bestille time.

Referanser: 

Brett M. Andres MD, and George A. C. Murrell MD, Treatment of Tendinopathy: What Works, What Does Not, and What is on the Horizon, Clin Orthop Relat Res. 2008 July; 466(7): 1539–1554

Dedes V, Stergioulas A, Kipreos G, Dede AM, Mitseas A, and Panoutsopoulos G, Effectiveness and Safety of Shockwave Therapy in Tendinopathies 2018 Jun; 30(2): 131–146.

Khan KM, Cook JL, Kannus P, Maffuli N, Bonar SF. Time to abandon the “tendinitis” myth. British Journal of Sports Medicine. BMJ. 2002 Mar 16;324(7338):626-7.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page