top of page

Bør vi anbefale Ibux etter akutte skader i idretten?

Oppdatert: 1. sep. 2020

Vi tar for oss ankelovertråkk som er en av de hyppigste skadene i idretten. Dette skjer normalt ved at foten vinkles inn og vrikkes samtidig som man belaster med hele kroppsvekten gjerne i et hopp eller lignende. Da kan følgende skje:


Ankelens ytre leddbånd settes på strekk og kan strekkes så mye at det skjer små avrivninger. Dette skaper en inflammasjon på folkemunne kalt betennelse. Det har ingenting med infeksjon å gjøre, men er kroppens reparasjonsprosess som medfører smerte, hevelse og rødhet. Det er særlig prostaglandiner som står for tilhelningsprosessen. Etter hvert oppstår misfarge som tegn på blødning som følger tyngdekraften og legger seg ned langs fotranden.


Førstehjelp på stedet skal være kompressjonsbandasje og holde benet høyt. Så blir spørsmålet om man skal ta betennelsesdempende tabletter som for eksempel Ibux, som er et av flere NSAIDs. Disse medikamentene hemmer blant annet prostaglandinsyntesen.

Det foreligger ikke tilstrekkelig dokumentasjon fra studier på mennesker til å avgjøre hvorvidt NSAIDs gir en redusert tilheling av akutte bløtdelsskader.


"Førstehjelp på stedet skal være kompressjonsbandasje og holde benet høyt."

Resultater fra dyrestudier indikerer at tilhelingsprosessen kan påvirkes, men resultatene er sprikende. Dette kan ha sammenheng med at tilgjengelige studier er ulike med hensyn til design og utfallsmål, samt at virkningsmekanisme av NSAIDs og prostaglandiners rolle i inflammasjon ikke er fullstendig klarlagt. Ettersom NSAIDs medfører risiko for potensielt alvorlige bivirkninger for mage/tarm og hjerte/kar, kan det være fornuftig å ha en restriktiv holdning til bruk av NSAIDs ved akutte bløtdelsskader på tross av dokumentert smertelindrende effekt, og dose og behandlingstid bør minimeres. Ettersom paracetamol har vist like god smertestillende effekt ved disse tilstandene, kan det i flere tilfeller være førstevalg.

" Vår anbefaling kan være å ta Ibux ved siden av Paracet dersom smertene ikke taes tilfredsstillende av Paracet alene, kun i noen få dager."

Vår anbefaling kan være å ta Ibux ved siden av Paracet dersom smertene ikke taes tilfredsstillende av Paracet alene, kun i noen få dager. En annen anbefaling er å komme raskt opp på feks ergometersykkel, deretter trene stabilitet og vende tilbake til normal aktivitet så fort man kan. Bruk balanseøvelser og eventuelt tape eller ortose i 3mndr på ujevnt underlag dersom balansen i ankelen er dårlig.Skrevet av Kristin Grefberg

Lege og fysioterapeut

Spes. allmennmedisin og idrettsmedisin

Medisinsk ansvarlig v/ Vest helse og trening AS

0 kommentarer

Comments


bottom of page