top of page

To gode spisevaner i julen!

(Denne bloggposten ble originalt publisert på Lyckelivet)


Julen er utfordrende for deg som vil spise sunt eller passer vekten. Mange selskaper, fristelser overalt og færre faste rutiner gjør det lett å spise for mye. Med 2 gode spisevaner kan du kose deg i julen uten at det blir for mye!




Det har betydning hva du spiser i julen!

  • Hvorfor skal du bry deg med hva du spiser i julen?

  • Kan du ikke bare slippe opp og kose deg nå, og så "stramme inn" i januar?

  • Det er vel viktigere hva du gjør resten av året?

Tja, jeg mener at julen har betydning.

Av tre grunner.


1. Juleperioden er lang


Mye mat et par røde dager har liten betydning. Men for de fleste er julen mye lengre enn det. Allerede i november setter det i gang med julekos, avslutninger og selskaper. Og "kosetrykket" er høyt helt til starten av januar. Da er det plutselig en hel måned med mye mat og drikke. Det har betydning for både helsa og vekten.

Mange forteller meg at de vil slippe å starte januar med pluss tre kilo. Heldigvis er det mulig å unngå.


2. Ferievanene er en del av livstilen din


Hvis du ønsker en livsstil som gir varige resultater, har det betydning hvilke vaner du trener på i ferieperioder.

Hver gang du spiser passe mye, blir du bedre til å spise passe mye. Hver gang du overspiser, blir du bedre til å overspise.

Hver gang du står i mot en fristelse, blir du bedre til å stå i mot fristelser. Hver gang du gir etter, blir du bedre til å gi etter.

Hver gang du unner deg litt sjokolade, blir du bedre til å unne deg litt sjokolade. Hver gang du spiser for mye sjokolade, blir du bedre til å spise for mye sjokolade.

Hvis du trener på overspising i julen, må du jobbe hardt for å snu vanene i januar. Og så er sjansen stor for at dårlige ferievaner "skrur seg på" også i kommende ferier. Du må ta den tunge jobben med å hente deg inn etter hver eneste ferie. Det er slitsomme greier!


3. Gode spisevaner kan gi en bedre jul


  • Føler du deg vel når du er så mett at du ruller av stolen?

  • Liker du å starte dagen med; "Herregud, hvorfor spiste jeg så mye i går..!??"

  • Trives du når stadig du "skeier ut" og spiser mer enn du tenker at du burde?

Med gode spisevaner kan du kose deg med god samvittighet. Du føler deg vel når du spiser passe mye og opplever mestring fordi du har kontroll på hva du putter i munnen. Vil ikke det gi deg en enda bedre jul? :-)


2 viktige spisevaner i julen (og andre ferier)

Du vil spise julemat, selv om du vet at ribbe er fetere enn kyllingwok. Du vil kose deg litt mer julen enn ellers. Det er tross alt jul bare en gang i året. Du vil dra på julebord og i familieselskaper, og spise det samme som de andre.

Men du vil også unngå at det blir for mye.

Da er to vaner aller viktigst.


1. Spis passe mengde i måltidene


Buffeten bugner av fristende mat. Julemiddagen smaker supergodt. Du får lyst til å spise mye. Men du kan alltid velge hvor mye mat du putter i munnen. Du kan alltid styre hånden din.

Å spise passe mengde i måltidene er en god vane både i julen og ellers. Den gjør at du kan spise alle typer mat (ingen forbud!) og samtidig begrense kaloriinntaket. Og du slipper å bli ubehagelig stappmett.

Passe mengde kan være en porsjon eller at du stopper når du er behagelig mett. Hvis du styrer etter metthetsfølelsen bør du spise sakte og kjenne etter hva magen forteller deg. Når du senker tempoet og er mer oppmerksom får du også større glede av maten.


2. Unn deg kos, når det er viktig


Du bør ikke spise ubegrenset av kaker, snacks, desserter og alkohol. Det vet du allerede. Samtidig er det viktig at du unner deg slikt innimellom. Rom for kos = mindre forsakelse!

Derfor er det en god vane å unne deg kos når det er viktig.

Skriv ned hva du ønsker å unne deg.

  • Hva liker du aller best? Er det peppekaker, rødvin eller sjokolade?

  • Når har det størst verdi med kos? Til morgenkaffen? Dessert til middag? Noe digg om kvelden?

  • Er det ekstra viktig noen dager?

  • Hvor mye trenger du egentlig for å bli fornøyd?

  • Hvordan kan du virkelig nyte det du unner deg? Husk at en sjokoladebit du spiser sakte og med oppmerksomhet, kan gi større glede enn en halv plate du kaster i deg.

Skriv også hva du kan bli fristet av, som ikke er så viktig for deg. Og som du er villig til å droppe.

Med tydelige retningslinjer blir det lettere å vite når du vil si ja (med god samvittighet!) og når du vil si nei. Du slipper å vurdere frem og tilbake hver gang. For motivasjonen er det viktig at du lager retningslinjene selv. Det er mye bedre enn å følge en plan eller regler du har fått av en ekspert eller på en kur.


Teknikker for å følge de gode vanene i praksis


Vil du lære mer om gode teknikker for å følge vanene i praksis? Klikk deg videre eller ta kontakt med Vanecoach Andreas Lycke for å avtale en uforpliktende samtale.


Skrevet av

Andreas Lycke

Vanecoach


0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page