top of page

Trening reduserer faren for flere kreftsykdommer!

Oppdatert: 27. jan. 2020

Fysisk aktivitet og trening gir glede, overskudd, styrke, utholdenhet, lettere sinn og færre bivirkninger - også for kreftpasienter. Både før, under og etter kreftbehandling er det bra å være i aktivitet. Det kan bidra til økt livskvalitet og mindre tretthet og ubehag. Fysisk aktivitet innebærer alt fra å gå trappen til å drive konkurranseidrett. 


Ifølge nyere studier kan vi med sikkerhet si at fysisk aktivitet reduserer risikoen for minst 3 kreftformer! Dette gjelder for kreft i livmor, brystkreft etter overgangsalder i tillegg til tykktarmskreft.


Men en helt ny studie (2019) viser at om du følger aktivitetsanbefalingene om 150 minutter moderat fysisk aktivitet i uken, reduserer du risikoen for hele 7 av 15 kreftformer!


Fysisk aktivitet bidrar til å redusere kreftrisiko på flere måter:

Jevnlig aktivitet bidrar til å holde hormonnivåene normale (enkelte hormoner kan bidra til økt kreftrisiko hvis nivåene blir for høye over tid). Å være aktiv styrker immunsystemet!

Fordøyelsen vår drar fordel av jevnlig trening. Maten passerer raskere i tarmen og skadelige stoffer bruker kortere tid gjennom fordøyelseskanalen.

Å være fysisk aktiv bidrar til å holde en sunn vekt. Dette er viktig fordi overvekt øker risikoen for mange ulike krefttyper. Trener du styrketrening får du mer muskler, og økt muskelmasse forbedrer evnen til forbrenning og reduserer lagring av fett og kreftfremkallende stoffer i kroppen. Fysisk aktivitet som en del av behandling og rehabilitering ved kreftsykdommer kan gi økt livskvalitet.


Tidligere var oppfatningen at kreft er vanskelig å forebygge, vanskelig å behandle og at kreftpasienter helst burde hvile, samle krefter og minske sin fysiske aktivitet. 

Forskning har imidlertid vist at fysisk aktivitet ikke bare beskytter mot en rekke kreftsykdommer, men dessuten er verdifull under selve behandlingen og i rehabiliteringen av kreftpasienter. Behandlingen blir mer effektiv, og rehabiliteringen går raskere kombinert med fysisk aktivitet.

Regelmessig fysisk aktivitet er en virkningsfull måte å redusere bivirkninger på. Bivirkningene kan være resultater av sykdommen i seg selv, inaktivitet eller som følge av kreftbehandlingen. 


Under pågående kreftbehandling er det viktig at den fysiske aktiviteten tilpasses og diskuteres med behandlingsansvarlig lege, gjerne i samarbeid med fysioterapeut.

Fysisk aktivitet er viktig for god helse, og kan være spesielt til hjelp for deg som har fått en kreftdiagnose. Regelmessig fysisk aktivitet er en viktig del av rehabiliteringen etter kreftsykdom og kan bidra til å redusere bivirkninger som følger av sykdommen og behandling. 



Forfattet av

Kamilla Fjeldstad, fysioterapeut

Kamilla har etterutdannelse innen

trening og kreft og er AKTIV-instruktør






(2019) DOI: 10.1200/JCO.19.02407 Journal of Clinical Oncology


Moore SC, Lee IM, Weiderpass E, et al. Association of Leisure-Time Physical Activity With Risk of 26 Types of Cancer in 1.44 Million Adults. JAMA Intern Med. 2016;176(6):816–825. doi:10.1001/jamainternmed.2016.1548



0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page